În general, Bucureștiul este cu siguranță mai ieftin decât orașele din Europa de Vest sau din SUA, dar mai scump decât în alte părți ale lumii. Este undeva la mijloc, dacă vreți.
Un fapt interesant despre traiul în capitala României este că, deși locuințele sunt mai ieftine decât în alte orașe europene importante, veți constata că alimentele și îmbrăcămintea sunt la același nivel cu prețurile occidentale, uneori chiar mai mari pentru produsele de lux.
Costul închirierii în București
Dacă aveți nevoie de o locuință temporară în București, chiria va varia în funcție de locație și dacă apartamentul este sau nu complet mobilat.
Rețineți că există o mare diferență între clădirile vechi, datând din perioada comunistă, care nu arată prea bine, și cele moderne, cu holuri elegante din marmură și parcare privată.
Pentru o ofertă detaliată puteţi da click aici.
Costul cumpărării unei case în București
Încă o dată, prețurile variază foarte mult. Dacă doriți să cumpărați o casă în centrul Bucureștiului, prețul pe metru pătrat este de aproximativ 2.190 de dolari, în timp ce în afara centrului orașului este de aproximativ 1.340 de dolari pe metru pătrat.
Puteți găsi clădiri rezidențiale moderne în centrul orașului, însă majoritatea proiectelor rezidențiale inteligente se află la periferia orașului, majoritatea în partea de nord. Un pic incomod în ceea ce privește naveta zilnică, dar în rest aceste proiecte sunt adesea la standarde occidentale.
Costul utilităților în București
Depinde de locul în care locuiți. Costul mediu al utilităților pentru un apartament cu trei camere într-un bloc de locuințe normal este de aproximativ 100 de dolari pe lună, și asta include toate utilitățile. Țineți cont de faptul că costurile sunt mai mici în lunile de vară, dar pot depăși 100 de dolari în timpul iernii, când trebuie să plătiți pentru încălzirea centrală.
Cu toate acestea, dacă alegeți să locuiți într-un complex rezidențial, costul utilităților poate ajunge până la 400 de dolari, deoarece trebuie să plătiți multe costuri suplimentare, cum ar fi paza și parcarea.
Costul transportului în București
Transportul public în București este ieftin în comparație cu alte capitale europene. Începând cu august 2020, costul unei călătorii cu autobuzul sau metroul este de 0,34 cenți. Sistemul de transport public nu este cel mai bun din lume. Dacă doriți să vă deplasați în partea centrală a orașului, este OK, dar nu este cea mai bună alegere dacă trebuie să traversați orașul.
O cursă cu taxiul costă 0,48$ pe kilometru și aveți atât taxiuri obișnuite, cât și servicii de ride-sharing precum Uber.
Costul mâncării în București
Majoritatea magazinelor alimentare din București au o mulțime de produse locale, precum și o gamă largă de alimente importate din țările din Europa de Vest. Cât de mult cheltuiți pe mâncare depinde de cât de numeroasă este familia dumneavoastră și de preferințele dumneavoastră.
Să aruncăm o privire asupra unor articole de bază.
O pâine albă de 500 g costă 0,76 dolari, în timp ce 1 l de lapte costă 1,19 dolari.
În ceea ce privește fructele, 1 kg de mere este 1,10 dolari, iar 1 kg de portocale este 1,36 dolari.
O sticlă de vin de gamă medie costă 6 dolari. în timp ce berea locală este 0,84 dolari pentru o sticlă de 0,5 l.
Un pachet de 20 de țigări costă aproape 5 dolari începând cu august 2020.
Rețineți că acestea sunt prețuri medii și că va trebui să plătiți mult mai mult atunci când faceți cumpărături în magazinele gourmet. Băuturile alcoolice importate costă aproximativ la fel de mult ca în Europa de Vest.
Costul mâncării în oraș în București
Acest lucru depinde, de asemenea, de locul în care mâncați. Pentru a vă face o idee, să luăm cazul localurilor de tip fast-food. O masă normală la McDonalds costă 4,85 dolari.
O masă pentru o persoană într-un restaurant ieftin este de 8,40 dolari, în timp ce costul pentru o masă cu trei feluri de mâncare pentru două persoane într-un restaurant de categorie medie este de aproximativ 36 de dolari.
Pentru o ieșire în oraș, în centrul foarte animat al orașului vechi, o bere locală de secetă de 0,5 litri costă 1,94 dolari, în timp ce o sticlă de 0,33 litri de bere de import costă 2,42 dolari.
Prețul unui cappuccino obișnuit este de 2,37 dolari.
Există însă câteva locuri exclusiviste în București unde poți cheltui sute sau chiar mii de dolari într-o singură noapte.
Costul sportului și al timpului liber în București
Începând cu august 2020, nu prea există divertisment în București din cauza pandemiei, dar în vremuri normale costul unui bilet la cinema este de aproximativ 35 dolari.
Abonamentul la o sală de sport este de 120 de lei pentru un adult pe lună, în timp ce închirierea unui teren de tenis pentru o oră în weekend este de 30 lei.
Costul îngrijirii copiilor în București
Dacă plănuiți să vă aduceți copiii în București, există multe grădinițe private din care puteți alege. Costul mediu este de aproximativ 2000 de lei pe lună pentru un program de o zi întreagă, dar condițiile sunt, în majoritatea cazurilor, la standarde ridicate și multe dintre ele au personal vorbitor de limba engleză.
Pentru copiii mai mari, există câteva școli private în care activitățile didactice se desfășoară în limba engleză. Costurile sunt de la 45000 lei pe an în sus.
Potrivit Numbeo.com, o familie de patru persoane care locuiește ar avea nevoie de aproximativ 1.940 de dolari pe lună pentru a trăi confortabil în București, și asta fără a lua în calcul chiria, îngrijirea copiilor sau cheltuielile cu mașina. O persoană singură se poate descurca cu aproximativ 550 de dolari și își poate permite chiar și câteva nopți în oraș, dar nu prea multe altele.